fredag den 21. december 2007

Mamma Ranveigs Fantastiske Brød

Oppskrift til 8 brød
av mamma Ranveigs fantastiske brødopskrift!

  • 1 liter Kefir
  • 2 liter vann
  • 5-6 desiliter hvete-helkorn
  • 2 kg fin spelt
  • 1 kg hvetemel eller 600 g finbakst (mere mel has på ved utbaking)
  • 2 pakker tørrgjær
  • 1-2 ts finsalt
  • En stor spiseskje mørk sirup
  • Ca. 100 gram grov sammalt hvete
  • Ca 200 gram sesamfrø
  • (Linfrø og solsikkefrø kan også tilsettes)

1 liter vann, hvetehelkorn og sirup blandes og kokes i 5-6 minutter. Bland resten alt det ”tørre” i en balje.
1 liter vann og 1 liter Kefir blandes i en kasserolle.
Når vann og helkorn er ferdikokt, helles det opp i Kefir og vannet.
Varm det hele opp til 45ºC
Hell det hele opp i melblandinga
Arbeid det godt sammen.


Deigen settes til heving i en time. Heretter arbeides deigen litt sammen og settes til heving enda en time. Deigen arbeides sammen på nytt og settes til heving den siste av i alt 3 timer.

Etter at deigen har hevet i 3 timer, tas deigen ut av baljen og deles opp i 8 porsjoner. Hver porsjon formes til en pølse og legges i langpanne, men husk å smøre godt (smør eller margarin) mellom brødene.

Brødene etterheves så til passe størrelse.

Ovnen skal være forvarmet til 200ºC. Brødene stekes i 1 time. Legg evt. litt bakepapir over etter halv tid for å få et jevnt resultat.








Posted by Picasa

Ingen kommentarer: